Världens första CCS-anläggning i cementindustrin planeras
HeidelbergCement siktar på att ha världens första CCS-anläggning i cementindustrin på plats i Norge 2024. Senast sex år senare är ambitionen att en liknande lösning ska finnas i Sverige om förutsättningarna faller på plats.
HeidelbergCement, Cementas moderbolag, undertecknade i september 2019 en avsiktsförklaring med det statliga norska oljebolaget Equinor om ett samarbete om koldioxidavskiljning och lagring (CCS) vid flera europeiska anläggningar och där lagringen kan ske i Norge.
Avsiktsförklaringen bygger vidare på Cementas norska systerbolag Norcems ambitioner att få en fullskalig koldioxidavskiljning från anläggningen i Brevik. Den innebär bland annat att parterna kommer att undersöka möjligheterna att fånga in koldioxid från andra anläggningar inom HeidelbergCement för lagring i norsk kontinentalsockel. Just nu pågår förhandlingar med den norska staten om samfinansieringslösningar för att få igång världens första fullskaliga avskiljningsanläggning vid cementfabriken i Brevik.
Förutsättningar för avskiljning vid fler anläggningar
– Om vi får möjlighet att skala upp arbetet i Norge skapas också förutsättningar för att kunna lagra koldioxid från exempelvis Cementas fabrik i Slite, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef på HeidelbergCement i norra Europa.
Om förutsättningarna för finansiering faller på plats i Norge kommer HeidelbergCement att ha den första CCS-anläggningen i full skala inom cementbranschen klar till 2024. Kommer förutsättningar på plats så siktar Cementa på en lösning i Slite senast 2030.
Finansieringen största utmaningen
– Tekniken som möjliggör koldioxidavskiljningen har vi testat och utvärderat under en längre tid. Vi vet att det fungerar men också att det finns fortsatt utvecklingspotential. Geologisk lagring av koldioxid finns det mer än 20 års erfarenhet av i Norge så vi vet att det tekniskt är fullt möjligt att få till denna lösning. Den stora utmaningen blir att lösa hur dessa anläggningar ska finansieras, säger Karin Comstedt Webb.
Nyligen presenterade SNS Konjunkturråd en rapport om svensk klimatpolitik där man föreslår en finansiering av CCS-tekniken via en statlig lagringspeng. En lagringspeng för varje ton infångad koldioxid vilket motsvarar den svenska koldioxidskatten skulle, enligt rådets ordförande John Hassler, göra det lönsamt för de största industrianläggningarna att ta hand om sina utsläpp.
Lagringspeng för infångad koldioxid
Karin Comstedt Webb tycker att förslaget om lagringspeng är intressant och högst relevant.
– Vi är beroende av väl fungerande styrmedel som bidrar till att klimatmålen nås. Efterfrågan och viljan att betala för klimatneutralt cement finns inte ännu. Och prissättningen av koldioxidutsläpp globalt är inte heller på plats vilket innebär att viss stödfinansiering kommer behövas för de investeringar CCS innebär om vi i Norden ska ta de första stegen. CCS är ett kostnadseffektivt sätt för samhället att nå väsentliga utsläppsminskningar och därför är det angeläget att styrmedel för detta kommer på plats, säger Karin Comstedt Webb och tillägger att CCS är också en nödvändig lösning enligt FN:s klimatpanel för att vi ska nå 1,5-gradersmålet.
Text: Ylva Carlsson (2020-02-24)