”Svensk cementindustri är en nyckelspelare”
Inom 20 år ska Sverige bli fossilfritt. För att vi ska lyckas med detta krävs det att cementindustrin spelar en nyckelroll – det menar Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige.
Svante Axelsson är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige och arbetar på uppdrag av Miljö- och energidepartementet med att leda en dialog mellan näringsliv och offentlig verksamhet. Målet är att Sverige ska bli fritt från fossila bränslen.
– Sverige har en unik möjlighet att påverka de globala utsläppen genom att vi kan visa en modell där vi blir fossilfria och samtidigt skapar ökat välstånd. I många andra länder är industrin en bromskloss, men i Sverige sitter industrin faktiskt i förarsätet och driver på utvecklingen för att öka sin konkurrenskraft. Och då måste också staten skapa de spelregler som behövs, säger Svante Axelsson.
Färdplan till klimatneutralitet
Totalt 450 aktörer, företag, kommuner och andra aktörer, samlas idag inom initiativet. Däribland Cementa som också tagit fram den svenska cementindustrins färdplan för hur klimatneutralitet ska kunna nås med ökad konkurrenskraft.
Färdplanen visar hur cementindustrin ska bidra till målet om noll nettoutsläpp av koldioxid 2045. I planen presenteras bland annat elva konkreta åtgärder för ett klimatneutralt samhällsbyggande där cementen spelar en viktig roll.
– Nu har vi en färdplan på plats och i arbetet med denna har jag lärt mig jättemycket om vilka hinder som finns för att cementindustrin ska kunna bidra till att vi ska nå våra mål. Därmed har vi också en ganska tydlig beställning till politikerna om vad som måste göras, säger Svante Axelsson.
Vilken roll spelar cementindustrin i arbetet med att nå utsläppsmålen?
– Cementindustrin är en nyckelspelare. Utan cement kan vi inte bygga klimatneutrala bostäder, vägar eller stambanor. Då måste cementen också kunna bidra till klimatneutraliteten, annars når vi inte våra fossila mål, säger Svante Axelsson.
Svante Axelsson menar också att cementindustrin i Sverige är mycket väl rustad för att möta utmaningen med att minska koldioxidutsläppen, och därmed stå i framkant när det gäller att utveckla ett klimatneutralt byggmaterial. Bland annat lyfter han fram arbetet med koldioxidavskiljning (CCS) där Cementas systerföretag Norcem i Norge har konkreta planer på att fånga in koldioxid i stor skala för att därefter lagra den geologiskt under havsbotten där den över tid återbildas till mineral.
– Det här projektet inom HeidelbergCement-gruppen skapar en unik möjlighet för Norden att gå först. Vi har en fantastisk möjlighet att fixa världens första klimatneutrala cement just nu, säger Svante Axelsson.
Utreda vilka hinder som finns
I sin roll som samordnare har Svante Axelsson också i uppdrag att utreda vilka hinder som behöver lösas för att näringslivet och industrin ska kunna ta det ansvar som de faktiskt vill göra.
– Den största utmaningen är att klockan går och vi behöver snabba på tillståndsprocesserna. Om vi ska kunna ställa om Sverige på tio-tjugo år så kan man inte vänta på en elkabel i tio år. För att lyckas behöver vi skapa förutsättningarna för industrin. Vi kan inte ställa om Sverige med skattemedel, utan det privata kapitalet måste komma in, säger Svante Axelsson.
Är du optimist? Kommer vi att lösa det här?
– Jag brukar inte säga att jag är optimist för en optimist är naiv och bara hoppas det löser sig. Men jag är hoppfull när det gäller Sverige. Vi är ganska eniga om de stora dragen, nu gäller det att lösa de hinder som uppstår – som tillståndsprocesser och så vidare. Men jag har svårt att se ett annat land som har bättre förutsättningar.
FAKTA: Om Fossilfritt Sverige
-
Fossilfritt Sverige startades inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.
-
Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen.
-
Fossilfritt Sverige arbetar för att påskynda omställningen inte bara för att det är möjligt utan också för att det är ekonomiskt lönsamt.
-
De aktörer som deltar i initiativet delar uppfattningen om att världen måste bli fossilfri och att Sverige ska gå före i detta arbete.