Nytt liv i Cementas gamla industrihamn
Limhamns hamnområde i Malmö är klassisk industrimark. Här bedrev bland andra Cementa verksamhet i 90 år, från 1889 till 1979. Nu ska delar av området förvandlas till en ny stadsdel i ett unikt läge. Totalt sett kommer området att innehålla mer än 4 000 bostäder.
Cementas verksamhet var koncentrerad till delar av det som i dag benämns Limhamns sjöstad. I det ena delområdet – södra Cementen – planeras för drygt 500 bostäder och en högstadieskola för 550 elever med fritidsgård i det gamla lokstallet. I det andra – sydvästra Cementen – finns det planer på 900 nya bostäder, men även service i form av bland annat handelslokaler, kontor, vård och förskolor.
Maria Bengtsson Lindskog är bygglovsarkitekt vid stadsbyggnadskontoret i Malmö stad. Hon berättar att det funnits en tydlig ambition från stadens sida att behålla spår från industriverksamheten vid utformningen av den nya stadsstrukturen. Hon nämner särskilt torget och parken intill kajkanten där en tidigare fartygsdocka var belägen då området fortfarande utgjordes av industrimark.
Gemensam linje för gestaltning
Något övergripande miljöprogram för den här delen av Limhamns hamnområde finns inte, men i den ena av de två detaljplaner som gjorts finns ett gestaltningsprogram som fastighetsägare, arkitekter och tjänstepersoner från Malmö stad arbetat fram. Gestaltningsprogrammet är ett vägledande verktyg under projektering, bygglovshantering och genomförandeprocess.
– Syftet är att skapa en gemensam målbild och säkerställa önskad kvalitet och karaktär av den bebyggda miljön. I det här fallet innebär det bland annat att det finns en beskrivning av hur utformningen av balkonger, terrasser ska se ut och förhållandet till bottenvåningens innehåll och markgestaltning, säger Maria Bengtsson Lindskog.
De två kvarteren omfattar cirka 145 000 kvadratmeter. Cementa sålde området till NCC, som i sin tur sålt av delar till andra fastighetsutvecklare, bland andra MKB, Malmö Kommunala Bostadsbolag, Magnolia bostad, ELF Fastighetsutveckling, Riksbyggen, Bonava och Serneke.
Seniorboende med bilpool
I ett av de mer attraktiva lägena närmast vattnet, kvarteret Babord, har bygglov beviljats för 54 lägenheter och sju radhus. Husen beräknas vara inflyttningsklara om två år. Längre in i området har nyinflyttade redan börjat göra sig hemmastadda. Det gäller bland annat närmare 200 hyresrätter som förvaltas av MKB.
En av de mer omtalade satsningarna görs i kvarteret Portvaktshuset i den södra delen av området. Där har Riksbyggen/Bonum uppfört ett seniorboende med 50 lägenheter, bostadsrättsföreningen Vågmästaren. De kommer bland annat ha tillgång till bilpool, gemensamhetslokal och övernattningslägenhet.
Brf Vågmästaren står där cementfabrikens våghus stod. På 1960-talet skrevs lastbilarna in och vägdes här när de körde förbi.
Silosarna bevaras för fasadlinjen
Det finns sex silos på området. Tre av dem kommer att bevaras i sin nuvarande höjd för att byggas om till bostäder. Några ansökningar om bygglov har dock ännu inte lämnats in. De övriga tre ska byggas om och har tagits ner i höjd. Maria Bengtsson Lindskog betonar att det är viktigt att bevara den ursprungliga fasadlinjen och den karaktäristiskt rundade formen.
Åsa Nilsson, projektledare på Cementas utvecklingsavdelning, som hade sin arbetsplats på området tills Cementa flyttade där ifrån, tycker att det är väldigt roligt att Limhamnsområdet får nytt liv nu när det inte längre bedrivs någon industriverksamhet där längre.
– Personligen tycker jag att det vore fint om silosarna blir kvar och att man kan göra något bra av dem, säger hon.
Text: Ylva Carlsson