Industrins betydelse i fokus när näringsministern besökte Cementa i Slite
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte idag Cementa i Slite. Anledningen till mötet var den högaktuella frågan om Natura 2000-områden på Gotland, och det blev ett samtal om vikten av att näringsliv, industri och naturvärden måste kunna samexistera.
Den jobb- och näringspolitik som regeringen driver har stor inverkan på cementindustrins förutsättningar på Gotland, och ett konkret exempel gäller det Natura 2000-förslag som Naturvårdsverket överlämnat till regeringen att besluta om i anslutning till Cementas verksamhet.
- Regeringen behöver vara medveten om konsekvenserna för såväl fabriken som det svenska samhällsbyggandet om de går på Naturvårdsverkets linje om Natura 2000 i sin helhet. Med rätt förutsättningar kan vi fortsätta leverera ett inhemskt byggmaterial som har god miljöprestanda i global jämförelse, säger Arvid Stjernberg, teknisk direktör på Cementa.
Med på mötet utöver Mikael Dambergs stab och Cementas representanter var två lokala politiker, Hanna Westerén, riksdagsledamot (S) och Filip Reinhag, vice ordförande Regionstyrelsen Gotland (S).
Ministern fick en rundvandring på det omfattande fabriksområdet där Cementa tillverkar cement året om, dygnet runt. 60 procent av all cement som används i Sverige tillverkas här, och den gotländska kalkstenen återfinns i både bostäder och infrastruktur över hela landet där betongen spelar en nyckelroll. Med ett samhällsbyggande på högvarv kommer kalksten vara en nödvändig råvara både idag och under mycket lång tid framöver.
Den milsvida utsikt som det 100 meter höga cyklontornet bjöd på, kunde illustrera Cementas betydelse för orten, arbetstillfällena i Slite – 430 personer på årsbasis – det ekonomiska bidraget men också den sociala funktionen på en mindre ort.
Mikael Damberg kommenterade att det här är en industri som går för högtryck, och att Cementa med sina produkter utgör en viktig del av industrin som levererar till den ökande byggnationen i Sverige. Han var också medveten om att Cementa har en viktig roll att spela i den framtida klimatomställningen inom svensk basindustri.
– Cementa är ett innovativt och framåtblickande bolag som arbetar för ytterligare sänkning av koldioxidutsläppen vilket är positivt och samtidigt säkrar industrijobben, sa Mikael Damberg.
Arvid Stjernberg och kollegorna från Cementa var nöjda med mötet.
– Trots att vi känner oro för regeringens beslut, så har vi haft ett bra samtal idag. Jag känner stort förtroende för att vi har gemensamma förhoppningar om en lösning som både ser till näringslivets förutsättningar och behovet av naturskydd, sa Arvid Stjernberg.
För ytterligare information vänligen kontakta:
Arvid Stjernberg, teknisk direktör Cementa, arvid.stjernberg@heidelbergcement.com, tel 072-9938131, eller Karin Comstedt webb, Hållbarhetsansvarig Cementa, karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel. 070-8649907.
Bakgrund:
Naturvårdsverket har föreslagit till regeringen ett Natura 2000-skydd av stora delar av de omedelbara omgivningarna till Cementa. Om alla de föreslagna områdena blir skyddade så kommer det kraftigt försvåra Cementas möjligheter att få fortsatt tillstånd att bryta kalksten efter 2021 då nuvarande tillstånd löper ut. Cementa har presenterat ett lösningsförslag som påvisar att ett motsvarande och till och med bättre naturskydd kan uppnås genom en anpassning av Natura 2000-förslaget samtidigt som man ger cementindustrin långsiktiga förutsättningar att leverera ett avgörande byggmaterial för det svenska samhällsbygget. Läs mer på www.cementa.se/natura2000.
Ladda ner
Damberg 3.
Damberg 4.
Damberg 6.
Damberg 1.
Damberg 2.
Damberg 3.
Damberg 4.
Damberg 6.
Damberg 1.
Damberg 2.