Kiruna bjuder in medborgarna i värmen

I augusti öppnade Kirunas nya stadshus som en av de första byggnaderna i den nya stadskärnan. Konstruktionen och uppförande av det nya huset har bjudit på flera utmaningar, inte minst beroende på klimatet.

Kirunas nya stadshus syns på långt håll. Den har en rund snövit form som omsluter en lysande, guldglänsande kristall. Huset heter mycket riktigt ”Kristallen” och ersätter den stadshusbyggnad som kallades ”Igloo” och i 55 år utgjorde en ikonisk symbol för Sveriges nordligaste kommun. På 1960-talet fick stadshuset Kaspar Sahlin-priset som Sveriges vackraste byggnad, men nu måste det rivas som en del i Kirunas stadsomvandling.

Det nya stadshuset är något större än det gamla och har samma funktion. Det innebär att det finns utrymmen för såväl kommunens tjänstemän och politiker som för allmänheten. Dessutom inrymmer byggnaden utställningslokaler för länskonstmuseet.

Två hus i varsin cirkel

Den okonventionella byggnaden har bjudit på fler utmaningar, både för konstruktören och för entreprenören. Egentligen finns två hus i en och samma byggnad – den yttre cirkeln och den inre kristallen, som i princip hänger fritt mitt i huset.

– Sett till hela projektet hade vi framför allt två komplicerade utmaningar. Den ena är att huset är runt, den andra att mittendelen till stora delar är hängande, säger Jesper Lindgren, avdelningschef WSP Byggprojektering Norra Norrland och projektledare för Kristallen i den senare delen av projektet.

– Alla som har byggt runda hus vet att det är mer komplicerat än man tror och man tvingas lägga tid på många detaljer och vinklar som inte utgör något problem när väggarna är raka.

Urban Keskitalo, platschef hos huvudentreprenören Peab har ett sådant exempel.

– Sektionerna med trapphus var besvärliga att gjuta. När de runda formerna mötte en motstående vägg blev trycket inifrån så stort att det blev svårt att demontera formarna. De skulle ju användas igen nästa dag så vi kunde inte slå sönder dem, men fick använda varsamt våld, berättar han.

Kontinuerlig dialog med arkitekten

Urban Keskitalo konstaterar att det alltid är en utmaning att ta fram lösningar som stämmer med arkitektens visioner och samtidigt fungerar i praktiken.

– Den här gången var arkitekten närvarande under hela resan, det tror jag aldrig att jag har varit med om förut. Det underlättar, allt blir enklare när man har en pågående dialog.

Den hängande delen, själva kristallen, krävde omfattande beräkningar. Stommen är av stål och det gällde för konstruktören att få en klar bild av graden av sättning när betongbjälklagen lagts på.

– Annars skulle jag vilja säga att det nog har varit mer utmanande på entreprenörssidan än på konstruktörssidan, framför allt när det gäller betonggjutningen under vinterförhållanden, säger Jesper Lindgren.

Vattentät gjutning av källarvåningen

Klimatet i Kiruna är minst sagt tufft vintertid. Dels är det kallt – det var som kallast minus 38 grader under byggtiden – dels blåser det, vilket förstärker kölden och den avkylande effekten på betongmassan. Källarvåningen krävde vattentät betonggjutning, vilket i sig ställer höga krav på utförandet.

– Det gällde att snabbt få ut betongen och täcka över. Och det gick åt åtskilliga kilometer värmekabel, säger Urban Keskitalo.

 

I augusti överlämnade LKAB stadshuset till Kiruna kommun och i slutet av september höll kommunfullmäktige sitt första sammanträde i den nya salen. Både Jesper Lindgren och Urban Kesiktalo är mycket nöjda med resultatet.

– Det blev en vacker byggnad som har en bra koppling till det gamla stadshuset. Det är roligt att arbeta med något som sticker ut lite, säger Jesper Lindgren.

– Vi är väldigt nöjda och det finns stor stolthet hos dem som varit med och arbetet i projektet. Det ligger en enorm hantverksskicklighet bakom detaljerna, säger Urban Keskitalo.

Text: Karin Strand

 

Fakta om Kirunas nya stadskärna

Den järnmalmskropp som ligger i marken under Kirunavaara lutar i ungefär 60 grader in mot Kiruna. Under gruvbrytning uppstår sprickbildningar i marken som gör det omöjligt att uppföra eller bibehålla bebyggelse i området. Därför bekostar gruvbolaget LKAB flytten av centrala Kiruna till en plats tre kilometer österut.

Inom det berörda området finns 3 200 bostäder, 750 hotellbäddar, hela stadskärnans kommersiella centrum, flertalet större offentliga institutioner, bland annat stadshuset, skolor, sjukhuset, biblioteket, kyrkan och badhuset. 6 000 personer i stadskärnan måste flytta, vilket är en tredjedel av centrala Kirunas befolkning. 

Infrastrukturarbeten har pågått i flera år och under 2017 flyttades åtta historiska byggnader, bland annat Hjalmar Lundbohmsgården och Bolagshotellet, till nya platser. 2018 stod det nya stadshuset färdigt. Under året påbörjades även arbetet med det kvarter som ligger intill stadshuset och ska innehålla bostäder, restauranger, kaféer, butiker och kontor. Även ett nytt kulturhus började byggas liksom bostäder på det så kallade Skjutbaneområdet.

 

Projektfakta

  • Adress: Stadshustorget 1, Kiruna
  • Koordinater: N 67° 50' 56.78", E 20° 18' 17.68"
  • Beställare: LKAB
  • Byggtid: Höst 2015 – sommar 2018
  • Arkitekter: Henning, Larsen Architects, Köpenhamn
  • Byggprojektering: WSP
  • Byggentreprenad: Peab
  • Installationer: Bravida
  • Byggnadsareal: 13 343 kvadratmeter
  • Antal våningar: 7
  • Höjd: 34,35 meter
  • Entréplanets diameter: 53 meter
  • Fasad: vit granit från Italien
  • Kontraktssumma: cirka 600 miljoner kronor. 

 

Läs fler artiklar under avsnittet Inspiration.

Byggd för demokrati

Kirunas nya stadshus är ritat av den danska arkitektfirman Henning Larsen. Ett av nyckelorden i tankarna bakom huset är demokrati.

Kirunas nya stadshus Kristallen är resultatet av en arkitekttävling som vanns av den danska firman Henning Larsen. Utgångskravet var ett stadshus med en arkitektonisk kreativitet som uppfyllde hög miljöstandard i ett kallt klimat. Byggnaden skulle också motsvara samma storlek, funktion och kvalitet som det gamla stadshuset. 

– Kiruna kommun hade höga ambitioner med stadshuset, inte minst att det skulle vara till för medborgarna. Som ett svar på det har vi skapat ett öppet och demokratiskt hus där allmänheten har tillträde till stora delar, säger Martin Stenberg, senior arkitekt hos Henning Larsen och delansvarig för design och utformning av byggnaden.

Öppna ljusinsläpp från alla håll

Det handlar egentligen om två hus i ett där den guldglänsande kristallen omges av en vit cirkelrund byggnad. I kristallen finns ett länskonstmuseum med Kiruna kommuns stora konstsamling, kommunfullmäktigesal, kommunstyrelsesal och vigselrum. I den yttre cirkeln finns kommuntjänstemännens kontor.

– Huset ligger på ett torg, och den runda formen vänder sig åt alla håll. Det finns ingen baksida och ljuset kan strömma in överallt, säger Martin Stenberg.

På entréplanet möter besökare en stor öppen hall med café och en scen som är tänkt för konserter och teaterföreställningar. En fråga var hur man skulle lösa akustikfrågan.

– Kristallen utgör en komplex form i mitten av cirkeln och WSP:s tekniska konsulter jobbade mycket med att analysera hur ljudet skulle studsa mot den. Lösningen blev perforerade plattor i hallens tak. I övrigt användes akustikputs och betongkärnan kläddes in med filt, som dämpar ljud och dessutom ger ett varmt intryck, berättar Martin Stenberg.

Föremål som är bärare av minnet från det gamla stadshuset och som återanvänts i det nya är bland annat huvudentréns handtag som är formade som den samiska trumman, konstverket Kiirunavaara, ryan Soltrumma från Rautas samt klocktornet, som har placerats på marken framför stadshuset.

Unikt perspektiv på medborgarna

– Arkitekturen är i flera fall anpassad efter konstverken, bland annat i fullmäktigesalen och kommunstyrelsesalen, säger Martin Stenberg.

Han tycker att det färdiga resultatet stämmer väl med visionen.

– Entreprenörerna har följt våra ritningar noga och verkligen ansträngt sig. Vi på Henning Larsen har ritat många stadshus och rådhus, framför allt i Danmark, men Kristallen utmärker sig. Det starka medborgarperspektivet gör det intressant och unikt.