Hur når vi målet om klimatneutralt cement och betong?

Vid tillverkningen av cement uppstår koldioxidutsläpp och att minska dessa utsläpp är nödvändigt för en klimatmässigt hållbar utveckling av våra samhällen. Omkring 60 procent av koldioxidutsläppen vid cementproduktionen uppstår i en kemisk reaktion när kalkstenen upphettas – så kallade processutsläpp. 

För att kunna minska processutsläppen och nå visionen om ett koldioxidneutralt cement år 2030, krävs bland annat lösningar för geologisk koldioxidlagring, så kallad CCS. Koldioxiden avskiljs då och lagras för att på sikt återbildas till mineral och bergarter. 

Kjell Skjeggerud, som är utvecklingschef för HeidelbergCement Northern Europe, berättar här om hur CCS fungerar, för- och nackdelar och vilken roll detta spelar för att samhället ska kunna byggas med klimatneutralt cement och betong: ”För att utveckla samhället behöver vi betong och då behöver vi cement. Framtidens byggmaterial tror jag består av ett cement som är producerat på en fabrik med CCS-lösning och därmed minskade koldioxidutsläpp per ton klinker, i kombination med ett substitut som utgör 30 – 50 procent av den totala cementmängden”. 

Kjell Skjeggerud förklarar också varför utvecklingsprojektet för CCS i Brevik i Norge är så viktigt för att tekniken ska få ett storskaligt genombrott. 

Ta del av hela intervjun med Kjell Skjeggerud i filmen.