Cementfabriken i Slite på Gotland

Heidelberg Materials CCS-projekt i Slite går vidare till nyckelfas inför investeringsbeslut

Heidelberg Materials har som mål att driftsätta en av Europas största CCS-anläggningar vid cementfabriken i Slite på Gotland år 2030. Tre år efter tillkännagivandet av satsningen går projektet nu in i fasen Front-End Engineering Design (FEED). Fasen, som stöds av Industriklivet, är det sista steget inför det planerade investeringsbeslutet 2026.

Satsningen på en fullskalig anläggning för koldioxidinfångning vid cementfabriken i Slite är ett av Sveriges och EU:s mest omfattande klimatomställningsprojekt. Målet är en industriell cementproduktion med nettonollutsläpp och som möjlig kolsänka, i en skala som inte tidigare gjorts inom cementindustrin.

Slite CCS är avgörande för att säkerställa en konkurrenskraftig och robust försörjning av cement till svensk samhällsbyggnadssektor. CCS-anläggningen på Gotland dimensioneras för att fånga in upp emot 1,8 miljoner ton fossil och biogen koldioxid varje år med start 2030. Det motsvarar 4 % av Sveriges koldioxidutsläpp och satsningen är därmed ett viktigt bidrag för att nå Sveriges och EU:s klimatmål.

– Vi är helt och fullt fokuserade på att kunna producera nettonoll-cement i industriell skala i Slite från 2030. CCS-satsningen visar vägen till en hållbar byggsektor, samtidigt som vi säkerställer en långsiktig och trygg cementförsörjning till det svenska samhället. Delfinansieringen via Industriklivet bidrar till att accelerera tempot för att nå målet i tid, säger Karin Comstedt Webb, vice vd för Heidelberg Materials Sverige.

I FEED-fasen kommer tekniska, logistiska och kommersiella lösningar att fortsätta utvecklas. Utformningen av den nya CCS-anläggningen kommer att detaljeras, liksom den fortsatta utvecklingen av nödvändig infrastruktur för elförsörjning, säkrat tillstånd och etablering av kommersiell lösning för transport och lagring av koldioxid. FEED-fasen delfinansieras av Energimyndigheten genom Industriklivet med 238 miljoner kronor. Den beräknas avslutas vid årsskiftet 2025/2026 med sikte på ett slutligt investeringsbeslut för Slite CCS 2026.

Parallellt implementerar Heidelberg Materials en mängd åtgärder för att minska klimatpåverkan från cement, såsom materialåtervinning och ersättning av fossila bränslen. Med hjälp av CCS och BECCS är målet att nå negativa utsläpp i Slite.  

Läs mer om Slite CCS

Om Industriklivet

Slite CCS finansieras genom Industriklivet, som ingår i EU:s Facilitet för återhämtning och resiliens (The Recovery and Resilience Facility, RRF). RRF är ett inslag i Next Generation EU. Industriklivet är en regeringssatsning som drivs av Energimyndigheten.

Heidelberg Materials har sedan tidigare beviljats stöd från Industriklivet för att accelerera satsningen på Slite CCS. Tidigare stöd uppgår till totalt drygt 63 miljoner svenska kronor för genomförande av förstudien (som färdigställdes 2022) och genomförbarhetsstudien (färdigställd 2024).

Energimyndighetens logga
EU-logga

Katarina Roslund

Communications manager dept of Public Affairs and ESG