Fortsatt kalkbrytning och ökad miljöanpassning i Skövde
Cementet från Heidelberg Materials används till merparten av byggandet i västra Sverige, alltifrån bostäder till sjukhus, skolor, broar, tunnlar och vindkraftverk. För att kunna fortsätta försörja fabriken med råmaterialet kalksten, behövs ett nytt täkttillstånd efter att det nuvarande löper ut i december 2031.
– Att täkten syns och märks i Skövde vet vi. Men vår ambition är alltid att vår verksamhet ska medföra så lite störningar och påverkan som möjligt, och även bidra till att skapa nya värden där det är möjligt, säger Nike Händel, miljöchef.
Anlitar specialistkompetens
I våras genomfördes samråd med myndigheter, organisationer och allmänheten för att informera om planerna och inhämta synpunkter. Ett ämne som lyfts är påverkan på friluftslivet i Skövde och på Billingen.
– Vi samarbetar med erfarna experter som gjort utredningar kring friluftslivet, och som hjälper oss att planera för att det ska kunna gå att bedriva både friluftsaktiviteter och kalkstensbrytning i Skövde. Däremot kan de exakta platserna förändras något över tid i takt med att brytningen flyttar, säger Nike Händel.
Täktutvidgningen kommer främst att ske i nordvästlig riktning. Heidelberg Materials har dialog med myndigheter och aktörer i staden kring efterbehandlingen, och hur man bäst förvaltar och utvecklar de områden som efter hand öppnas upp.
Vid sidan om friluftsutredning pågår detaljerade utredningar kring hydrogeologi, vibrationer, buller och sprängning, samt naturvärden som omfattar inventeringar av bland annat svamp, fågel och fladdermus.
Alla frågor och synpunkter som inkommit under samrådet kommer att arbetas in i ansökan och få svar i den miljökonsekvensbeskrivning (MKB) som tas fram. Ansökan och MKB skickas till Mark- och miljödomstolen preliminärt i början på nästa år.
Mer klimatanpassad fabrik
Cementfabriken i Skövde följer med i det allmänna trycket på verksamheter att minska sin klimatpåverkan, och blir steg för steg en mer klimatanpassad fabrik. Nike Händel förklarar:
– Om vi inte ställer om kommer vi inte kunna sälja vårt cement på sikt, det gäller för oss som för övriga industrier. Vi arbetar fokuserat för att fasa in mer biobränslen genom biokol, blanda in alternativa bindemedel för att minska koldioxidutsläppen och arbetar med energieffektivisering och elektrifiering, säger Nike Händel och fortsätter:
– Jag brinner personligen för dessa frågor. Därför ser jag fram emot att tillsammans med organisationen fortsätta utveckla både täkt och fabrik på ett långsiktigt hållbart sätt framåt, som också tar hänsyn till Skövdes invånare.