Introduktionsprogrammet EiT ger nya insikter i cementprocessen
Nya tankar, nya synsätt, praktiskt och teoretiskt lärande ger ingenjörerna Bano Mustafa och Marcus Timgren nya erfarenheter i sitt arbete vid Slitefabriken på Gotland. De går EIT-programmet, Engineers in Training, – ett introduktionsprogram för nyanställda inom Cementa och kompletterar studierna med halvtidsarbete.
– Som kemiingenjör har jag naturligt inte kunskap om alla delar i processen. EiT-programmet går ut på att skapa förståelse för delarna i processen och för varandras olika arbetsuppgifter på cementfabriken. Det gör avstånden kortare och förkortar även tiden för problemlösningar, förklarar Bano Mustafa.
Bano Mustafa är laboratorieingenjör och arbetar på laboratoriet Cementa Research. Hon analyserar allt från kalksten till färdig produkt för Slitefabriken och HeidelbergCements andra fabriker i norra Europa. Hon är även ansvarig för röntgen. Genom programmet ger hon och Marcus Timgren sig in i olika delar av verksamheten, identifierar avvikelser och hittar lösningar för att utveckla och förnya cementprocessen ytterligare. De ser verksamheten med ”nya” ögon.
– Ett exempel på det vi gör är att ta del av den dagliga verksamheten och följa arbetsflödet. Vi får se hur arbetet går till och får en inblick i vilka problemområden man tampas med. Vårt jobb blir att hitta och utforma frågeställningar som leder till potentiella förbättringsförslag, berättar Marcus Timgren.
Inblick ger ovärderlig kunskap
Marcus Timgren är processingenjör och specialist på beräknings- och simulering av vätskor. Han arbetar med pyroprocessen på Slitefabriken. Marcus tycker att programmet ger en ovärderlig kunskap eftersom det ger honom möjlighet att dyka rätt ner i den dagliga verksamheten och få en helhetssyn – från berget som sprängs i gruvan till huset som byggs i samhället.
– Genom programmet möter vi även kunderna och får deras perspektiv – både på betongsidan och på ballastsidan. Här får vi en inblick i vad cementen används till och vilka frågeställningar kunderna jobbar med. Det är positivt att få en chans att utvecklas, säger Marcus Timgren.
Båda är överens om att kontakterna de skapar genom att besöka till exempel fabrikerna i Skövde och Brevik i Norge är mycket värdefulla för att få förståelse.
– På fabrikerna kämpar man processmässigt med olika aktuella frågeställningar. EiT-programmet är kul och lärorikt. Det är sällan du kommer så nära processen och det är viktigt att skapa ett bra kontaktnät för framtiden. Cementa satsar på sina medarbetare, säger Bano Mustafa.
Läs även om HeidelbergCements internationella trainee-program
Fakta om EiT-programmet
- Bano Mustafa och Marcus Timgren är klara till sommaren. I slutet av programmet utför de något som liknar ett ex-jobb. Handledare är Arvid Stjernberg, affärschef och teknisk direktör, HeidelbergCement Northern Europe.
- Programmet innefattar, förutom praktiskt och teoretisk kunskap om fabriken och de olika delarna av cementtillverkning, även inblick i koncernen, stödprocesser och andra affärsområden inom koncernen. Bano Mustafa och Marcus Timgren är de första som går programmet inom HeidelbergCement Northern Europe, men konceptet används på andra håll inom koncernen.