Biokol sänker fossila koldioxidutsläppen i Skövdefabriken
Efter flera års tester med biokol för att sänka de fossila koldioxidutsläppen från fabriken används det nu i produktionen.
– Nu bevisar vi att det fungerar att använda biokol i den ordinarie driften, säger Carla Salas Lacamprett, processingenjör, som har ansvarat för samtliga tidigare tester och nu övervakar driften. Vi förbränner 1 ton biokol per timme, och allt ser bra ut hittills.
Totalt går det åt cirka 10 ton bränsle per timme. Av dem är ungefär 65 % fossilt bränsle och 35 % alternativa bränslen.
Målet är att ersätta allt fossilt bränsle. Detta skulle ge en minskning av de fossila koldioxidutsläppen från Skövdefabriken med 124 000 ton per år, vilket ungefär motsvarar det årliga utsläppet från 14 700 invånare i Sverige*, alltså en stad av Söderköpings storlek, eller 25 % av Skövde befolkning.
Framtiden
Planen är att öka användningen av biokol under 2025, men det krävs förstudier för att skala upp.
– Många moment måste beaktas: hur man tar emot, hanterar och bereder biokolen innan den matas in i ugnen, förklarar Carla. Nu använder vi fortfarande pilotanläggningen, men den behöver byggas ut när vi ökar volymen.
- Faktaruta: Biokol framställs genom att organiskt material hettas upp till 800 grader i en ugn utan tillförsel av syre. Det gör att vissa gaser avges och det som blir kvar kallas för biokol. Skillnaden mot vanligt fossilt bränsle är alltså att förbränningen inte tillför någon ny koldioxid till atmosfären.
* Konsumtionsbaserat utsläpp är 8,44 ton koldioxidekvivalenter/år och invånare i Sverige (2021). Källa: Naturvårdsverket