Aktuella frågor om Slitefabriken

Slitefabriken är en stor industri på Gotland, och det är naturligt att det uppstår frågor från närboende och andra. Här beskriver vi hur vi arbetar med olika områden. Hittar du inte vad du letar efter så hör gärna av dig.

Klicka på plustecknet för att läsa mer.

Hur arbetar vi med damning vid cementfabriken?

Vi vet att det förekommer frågor om damning. Här förklarar vi hur och varför damning uppstår, och vad vi gör för att förebygga det.  

Finkorniga material är en naturlig del i en cementverksamhet. En stor del av arbetet vid fabriken handlar om att krossa berg (kalksten) till finmalt mjöl, ta emot andra finkorniga råvaror, och processa dessa i en cementugn. Varje år hanterar vi 3,5 miljoner ton material.  

Materialen hanteras i så stor utsträckning som möjligt i inneslutna system eller med täckta transportband. Fabriken har mer än 7 km transportband. På alla utsläppspunkter i processen har vi installerat filter för stoftrening.  

Fortfarande har vi ett visst behov av att förflytta material med fordon, och då har vi ett antal åtgärder för att minimera risken att damm sprids utanför verksamheten. Ett sådant exempel är vattenbegjutning som innebär att man ”vattnar” det aktuella området så att dammet lägger sig.  

Vi driver också ett omfattande förebyggande arbete för att minska risken att dammpartiklar sprider sig. Vi gör regelbundet förebyggande underhåll och mätningar för att upptäcka eventuella problem på anläggningen.

Vid mer än 100 punkter mäter vi stofthalter från filter, och de potentiellt största utsläppskällorna övervakas kontinuerligt. Hur mätningarna ska gå till, hur de ska redovisas och hur ofta de ska kontrolleras av extern part är reglerat i nationella och Europeiska regelverk. Vi redovisar årligen utfallet från mätningarna. i vår miljörapport till Naturvårdsverket och Länsstyrelsen på Gotland, som är vår tillsynsmyndighet.

Vår verksamhet är certifierad enligt en rad olika standarder, och revideras årligen i frågor som rör arbetsmiljö, kvalitet, miljö och energieffektivisering med tillhörande krav på rutiner för att efterleva lagar och villkor, samt åtgärdsplaner och redovisning av förbättringar.  Till våra certifikat

Vi lägger stora resurser på att minimera risken för negativ påverkan för våra medarbetare och för närsamhället. Ibland lyckas vi inte leva upp till förväntningarna, vilket vi beklagar.  

Ambitionen och våra mål är dock glasklara: Vi ska alltid efterleva lagar och bedriva vår verksamhet med största möjliga hänsyn till människor och miljö såväl inom vårt fabriksområde som för närboende och naturvärden omkring oss. 

Vad är CKD? (cement kiln dust)

CKD, som står för cement kiln dust, är en biprodukt som genereras vid cementtillverkning. Istället för att deponera detta material använder vi den som en produkt. Eftersom det är just en biprodukt, så får vi ibland frågor om vad det är.

CKD:s huvudsakliga innehåll är kalciumoxid.

Det innehåller allt det som kalkstenen och cementet innehåller om än i mer koncentrerad form. CKD är en restprodukt från tillverkningen av cement. CKD är klassad som kemisk produkt enligt Reach och CLP förordningen.

CKD används dels för återinblandning i den vanliga cementprodukten i mindre volym. Men framför allt använder vi det för att tillverka den effektiva markstabiliseringsprodukten Multicem. Det är en markstabiliseringsprodukt som har betydligt mindre miljöpåverkan än traditionella kalkcementpelare, då CKDn inte är ett jungfruligt material.

Hur mycket av den genererade CKDn som går åt till Multicemproduktion varierar med marknadsefterfrågan. Under 2024 har all genererad CKD gått åt till Multicem.

Vi har tidigare, bland annat av logistiska skäl, levererat Multicem i två delar (CKD + vanligt cement), men levererar den numera endast färdigblandad för att säkerställa att den används så som det är tänkt.

Multicem - ett viktigt val för återuppbyggnaden av E6 Stenungsund