Tidningen Cementa nr1: Smart stomval bidrar till grönt boende
Utvecklingen av klimatsmart betong i projektet Brf Viva i Göteborg är resultatet av ett samverkansprojekt mellan Riksbyggen, CBI, SP och Cementa. Klimatsmart betong i stommen bidrar till att Riksbyggens projekt blir något av en pionjär inom hållbart boende. I årets första nummer av tidningen Cementa så förklaras projektet vidare.

I bostadsrättsprojektet Brf Viva på södra Guldheden i Göteborg står begreppet hållbarhet i fokus. Solcellsanläggning, energilagring, återvunnen ventilation, bil- och elcykelpooler, gemensamhetskontor samt resurssnålt byggande i klimatsmart betong borgar för ett projekt som visar vägen mot ett hållbart boende.
− Vi valde att redan från början närma oss begreppet hållbarhet med bredast möjliga anslag, säger Anders Johansson, Riksbyggens projektchef för Brf Viva.
Resultatet är ett projekt som kombinerar miljömässig hållbarhet med ekonomisk och social hållbarhet, men också med forskning och utbildning. Planeringsfasen har pågått sedan 2010 och involverat forskare och masterstudenter från Chalmers och Göteborgs universitet, sp Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Cementa och ett flertal andra samarbetspartner.
− Samarbetet har varit oerhört spännande med en utmanande läroprocess. Och bäst av allt är att den forskning som gjorts nu förverkligas i Brf Viva, säger Riksbyggens hållbarhetschef Charlotta Szczepanowski. Ett resultat av forskningen är att Riksbyggen blir först med att använda betongstommar med betydligt lägre koldioxidutsläpp per boyta än i likartade byggnader.
− När det gäller miljön har vi tidigare fokuserat på att bygga energieffektiva hus med lägsta möjliga klimatbelastning i användarfasen. Nu kändes det naturligt att även titta på produktionsfasen, berättar Charlotta Szczepanowski.
Livscykelanalyser av olika stommar
− Vi gjorde flera livscykelanalyser av olika stommaterial. När vi insåg att det borde gå att optimera betongstommen ställde vi en rad krav på betongen med syfte att minska klimatpåverkan. Kraven omfattade bland annat lägre andel klinker i cementen, lägre andel cement i betongen samt armering med låg klimatpåverkan.
- Vi har ett samarbetsavtal med Cementa som innebär att betongindustrin fått hjälp och stöd att ta de nödvändiga stegen mot en mer klimatsmart produkt. Dessutom har vi gjort materialeffektiva val i konstruktionen. Ett exempel är att den betong som används inomhus skiljer sig från den som används i skalet, säger Charlotta Szczepanowski.
Men det var inte enbart hållbarheten som avgjorde valet av stomme.
- Brandsäkerhet, lågt behov av framtida underhåll och förmågan till värmelagring var viktiga delar, säger Anders Johansson.
Flexibel uppvärmning
Den tunga stomme som betongen erbjuder är en klar fördel ur värmelagringssynpunkt. Fastigheten kommer att ha en bergvärmeanläggning, men också vara kopplad till Göteborgs stads fjärrvärmesystem.
- Vi vet inte hur energipriserna ser ut i framtiden eller hur fjärrvärmen kommer att produceras. På det här viset håller vi öppet för att använda det energislag som är mest miljömässigt hållbart och mest ekonomiskt, säger Anders Johansson.
Brf Viva ska även producera, lagra och använda egen energi. Det sker genom en solcellsanläggning där energin lagras i begagnade elbussbatterier och bland annat används för att ladda den elfordonsflotta som hör till fastigheten.
- Brf Viva är planerat för ett boende utan bil. Det kommer att finnas elfordon i pooler, men också ett stort cykelgarage, leveransskåp som underlättar för den som vill handla via nätet och arbetsplatsutrymmen med utrustning som möjliggör arbete hemifrån, säger Charlotta Szczepanowski.
Utomhusmiljön spelar också en viktig roll i hållbarhetsfilosofin kring Brf Viva. Tomten utgörs av en brant sluttning med många träd som i möjligaste mån ska bevaras eller återplanteras, allt för att bevara och skydda områdets växt- och djurliv.
- Jag känner inte till något annat byggprojekt som jobbat med helheten i så stor skala som vi gör i Viva. Vår tanke är att Viva ska ge mer än det tar och att avtrycket blir positivt, säger Anders Johansson.
Ny kombination av bindemedel
Utvecklingen av klimatsmart betong i projektet Brf Viva är resultatet av ett samverkansprojekt mellan Riksbyggen, CBI, SP och Cementa. Cementa bidrog bland annat med livscykelanalyser och livscykelkostnadsanalyser av stommaterialet.
− Samverkansprojektet säkerställer att kunden får den mest hållbara lösningen både vad avser miljö och ekonomi. Materialet ska hålla i 100 år, säger Anders Rönneblad, projektledare på Cementa Utveckling.
Ett av kraven i den kravspecifikation som satts upp för Brf Viva är att andelen klinker i bindemedlet inte får överstiga 70 procent. Detta uppnås genom användandet av bindemedel med ett relativt stort inslag av flygaska. Troligen kommer en ny bindemedelskombination att tas fram enligt Tillämpning av konceptet likvärdig prestanda hos indemedelskombinationer (epcc) i ss 137003, men även användandet av ett motsvarande cement är en möjlig lösning.
− Den nya bindemedelskombinationen blir objektspecifik och visar på flexibiliteten i Cementas produktportfölj. Vi kommer även att fortsätta att arbeta nära
kunden i utvärderingsarbetet, säger Anders Rönneblad.
Cementa strävar efter att nå en klimatneutral produktion år 2030, vilket innebär noll koldioxidutsläpp under produktens livstid. Samverkansprojekt som det med Riksbyggen är en viktig del i arbetet med att nå målet, uppger Anders Rönneblad.
Läs mer i Tidningen Cementa, nr 1, 2016, som du kan läsa här
